Vi ställer "4 snabba" frågor

Vi ställer fyra snabba frågor, denna gång till Jesper Alfvenstierna Head of Business Banking Unit på Nordea.


Hur är ni påverkade av Covid-19?

−Först och främst är det ju påverkan via våra kunder där vi har haft intensiva dialoger under våren kring åtgärder och likviditetsstöd i olika former med de företagskunder som påverkats mest. Men vi har även behövt ställa om till en arbetssituation där vi haft 60% av bankpersonalen arbetandes hemifrån och vi har genomfört den absoluta majoriteten av våra interna och externa kontakter remote. Nordea har fått anledning att testa bankens system och rutiner i skarpt läge med merparten av personalen hemma och kan konstatera att verksamheten har fungerat väl på detta sätt.

Hur ser ni på att bevilja förvärvskrediter (för att köpa företag) i rådande stund?

−Som huvudregel beviljar vi krediter precis som tidigare – banken är välkapitaliserad och vår allmänna syn är ett välskött och lönsamt bolag på en fungerande marknad före corona sannolikt kommer att bli det igen efter corona. Sedan kan det givetvis finnas anledning att fundera ett extra varv över vissa branscher som kan komma att förändras permanent eller där osäkerheten kvarstår längre.

Generellt; vilka bolag/sektorer ser ni klarar sig bäst i detta marknadsläge?

−Byggbranschen i bred mening verkar vara relativt opåverkad på kort sikt, och förutom de mest uppenbart drabbade branscherna finns det en relativt stor andel bolag i vitt skilda branscher som har klarat sig väl än så länge. Bolagen har agerat kraftfullt och ställt om på ett effektivt sätt och vi har sett en mindre andel konkurser hittills än vi befarade. En brasklapp är givetvis att detta är en tidsfråga och ett utdraget förlopp kan bli förödande för många.

Kan man skydda bolag eller reducera riskerna inför en liknande pandemi?

−Oavsett vilken extern chock som dyker upp och påverkar marknaden man verkar på så är ett bolag givetvis mer motståndskraftigt om det finns en likviditetsbuffert att ta av samt en beredskap för att reducera kostnader så snabbt som möjligt. Förutsättningarna är olika beroende på bransch men vi ser ju även inom respektive bransch att de som klarar sig bäst i snabb förändring är de som är vana att ha en viss säkerhetsmarginal i sina kalkyler framåt och inte valt att expandera med alltför aggressiv belåning.

​​​​

Jesper Alfvenstierna
Head of Business Banking Unit

​​​​​


Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sidan. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Läs mer ×